Lijnden (Amsterdam)

Composiet brugdek Lijnden

In Badhoevendorp is in 2021 gewerkt aan de herinrichting van het kruispunt Schipholweg- Oleanderweg. Door middel van dit project wil de gemeente Haarlemmermeer de veiligheid op het kruispunt en aangrenzende wegen verhogen. De aanbesteding van de brug is gewonnen door KWS Holland Scherm. Composite Structures heeft in onderaanneming van Holland Scherm het uitvoeringsontwerp gemaakt, de brug geproduceerd en geplaatst.

Uitneembaar brugdek

Composite Structures trad in het voortraject op als adviseur voor de verkeersbrug die bij de herinrichting hoort. De verkeersbrug bevat een bijzonder aspect, het brugdek moet namelijk uitneembaar zijn. Onder de brug lopen leidingen van de luchthaven Schiphol. Het is de bedoeling dat het brugdek weggehaald kan worden als er problemen worden geconstateerd met de leidingen, zodat deze problemen snel verholpen kunnen worden. Een brugdek van composiet biedt hiervoor de perfecte oplossing. Composiet is namelijk erg licht in vergelijking met andere materialen. Het gekozen composiet brugdek weegt 40 ton, een vergelijkbaar betondek weegt maar liefst 300 ton.

 

Constructie

De constructie bestaat uit een volledig zelfdragend composiet dek. De hoofdoverspanning is ongeveer 20m en kan moeiteloos zwaar verkeer van 60 ton+ aan. Dit geeft wel aan dat composiet niet alleen geschikt is voor lichte fiets-/voetgangersbruggen maar ook bij verkeersbruggen goed van pas komt.

Feiten & cijfers

Plaats
  • Lijnden
Opdrachtgever
  • KWS Holland Scherm
Werkzaamheden
  • Advies
  • engineering
  • productie & plaatsing
Afmetingen