Doorwerth

Biobased brug

Composite Structures heeft een biobased brug gerealiseerd in Avolare. De brug is gemaakt van biobased composiet. Het is een van de weinige biobased composietbruggen in Nederland, wat de brug erg bijzonder maakt.

Avolare

Avolare is een wildopvang en educatief centrum in Doorwerth. Vanwege het natuurvriendelijke karakter van Avolare stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarnaast ligt het centrum in een natura2000 gebied waardoor er tijdens de bouw geen stikstof uitgestoten mocht worden. Dit is onder andere opgelost door houtbouw, hergebruik, elektrisch materieel en een biobased brug.

 

Biocomposiet brug

Composite Structures is al een langere periode bezig met onderzoek naar de toepassing van biobased materialen in bruggen. Het project in Avolare sloot daarom goed aan bij de visie en werkwijze van Composite Structures. Samen met Holland Composites is een biobased brug aangeboden aan Avolare. Composite Structures heeft daarna opdracht gekregen voor de engineering, productie en realisatie van de brug.

Het design van de brug is ontworpen door architect Copijn. De brug is gemaakt van Duplicore. Dit materiaal bestaat uit glasvezel gecombineerd met een 100% biobased hars. Deze hars is gemaakt van groenafval. 

 

Foto eindresultaat: Copijn Architecten

Feiten & cijfers

Plaats
  • Doorwerth
Opdrachtgever
  • Avolare
Werkzaamheden
  • Ontwerp
  • productie
  • realisatie
Afmetingen