Waarom 3D printen?
3D-printen helpt om zo efficiënt mogelijk met materiaal om te gaan en verspilling tegen te gaan, ook geeft het proces veel mogelijkheden voor uiteenlopende 3-dimensionale ontwerpen. Dit past uitstekend binnen de duurzame gedachte: we moeten zuinig omgaan met grondstoffen en energie. Doen we dit ook nog eens met gerecycled materiaal, dan halen we het maximale uit de mogelijkheden om het bouwproces én materiaal van onze bruggen te verduurzamen.
Volledig circulair productieproces
Uitgangsmateriaal voor de 3D geprinte brug is gerecycled kunststof. Dit is afkomstig uit diverse bronnen, zoals productieafval van grote granulaatverwerkende fabrieken end-of-lifeproducten die van dit kunststof gemaakt zijn.
Het mooie is: aan het einde van de levensduur kunnen we de brug na sloop weer verkleinen tot kunststofgranulaat. Dit vormt vervolgens grondstof voor een nieuwe brug: een volledig circulair proces dus!
Bekijk ons project: Brug Lansingerland.
Mogelijkheden
De ontwerpmogelijkheden voor een 3D geprinte brug zijn groot, hoe u hier invulling aan geeft hangt volledig af van uw wensen. Deze techniek passen wij op dit moment toe bij voetgangers- en fietsbruggen met een maximale afmeting van 10 bij 2,5 meter.
Het ontwerpen en produceren van geprinte bruggen doen wij in samenwerking met Sparcbridge BV. Kijk voor meer informatie op brugprinten.nl.