Monitoring van composietbruggen: realtime inzicht in de technische staat van een constructie

Als ingenieursbureau of infra-beheerder wilt u weten hoe het materiaal van een nieuwe of bestaande (composiet)brug zich over de tijd en onder verschillende omstandigheden gedraagt. Hoe snel komt de constructie terug na zware overbelasting, welke trillingen treden er op, en wat is gezien de huidige technische staat de verwachte levensduur? Om hier duidelijkheid over te krijgen, is het belangrijk om deze zaken te monitoren. Wilt u zowel bestaande als nieuwe bruggen op afstand realtime monitoren op de optredende belasting, temperatuur én technische staat? Lees meer over ons breed inzetbare brugmonitoringsysteem.

Schade realtime monitoren

Schade aan bruggen moet altijd ter plekke worden geïnspecteerd, waardoor u met regelmaat onnodige kosten maakt en oponthoud veroorzaakt. In het ergste geval gaat het dan om het afsluiten van een snelweg of het moeten onderbreken van de treindienstregeling. Hoe prettig zou het zijn als u de technische staat van de composietbrug of traditionele brug realtime op afstand kon monitoren? Dan kunt u gericht maatregelen treffen wanneer dit echt nodig is. Wij brengen de apparatuur eenmalig aan en de data komt vanzelf binnen.

Hoe werkt het brugmonitoringsysteem?

Het monitoringsysteem bestaat uit sensoren die diverse parameters in de gaten houden. De meetgegevens worden via het Internet of Things (IoT) naar een IoT center verstuurd: een kastje met geïntegreerd zonnepaneel dat 2 jaar kan blijven zitten. In combinatie met een webapplicatie en beheerplatform kunt u die parameters op afstand monitoren. Dankzij een overzichtelijk dashboard met in te stellen alerts stuurt u eenvoudig op overschrijdingen.
Het monitoringssysteem is in te zetten voor bestaande bruggen. Een andere toepassing kan zijn om nieuw materiaal zoals een gerecyclede composietbrug te valideren.

Wat is er inzichtelijk?

Wat u meet, is afhankelijk van welke sensoren geplaatst worden: de samenstelling hiervan is modulair aanpasbaar. De volgende gegevens zijn onder andere inzichtelijk in het dashboard:

  • Rek in de constructie (deformatie)
  • Hellingshoek
  • Scheuren (beton) m.b.v. scheurwijdte sensor
  • Omgevingssensor: temperatuur, luchtvochtigheid, geluidsniveau, beweging, etc.
  • Trilling

Dit is maar een greep van voorbeelden wat er met het meetsysteem mogelijk is. Vrijwel alle mogelijke gewenste sensoren kunnen worden aangesloten op het platform. Ga met ons om tafel, en we stellen de modules voor u op maat samen.

Meer lezen over het monitoringsysteem? Ga naar de website van Digistruct.

De voordelen van ons brugmonitoringsysteem:

  • Meer inzicht door continu op afstand monitoren
  • Geldbesparing door preventief onderhoud en door voorkomen dure verkeersmaatregelen en wegafzettingen
  • Eenvoudig meerdere assets beheren via het dashboardoverzicht
  • Minder vaak technische inspectie ter plekke nodig
  • Maximalisatie van levensduur van de brug

Ingenieursbureau of infra-beheerder? Neem contact op!

Bent u geïnteresseerd in onze innovatieve oplossingen voor brugmonitoring? Nodig ons uit om te sparren, wij adviseren u graag!