Toepassingen en voordelen van composiet

Composiet is een veelzijdig en duurzaam materiaal, met een uiterst lange levensduur. Bovendien heeft het materiaal veel bouwtechnische voordelen, die maken dat het voor zowel architecten, engineers als bouwers aantrekkelijk is om mee te werken. In deze blog gaan we in op de mogelijke toepassingen van composiet in constructies.

Wat is composiet?

Het composietmateriaal waar we het hier over hebben is glasvezelversterkt kunststof (gvk). Het is een materiaal dat bestaat uit glasvezels, uitgehard door middel van een polyesterhars. Dit resulteert in een zeer stevig robuust en licht materiaal.

Composiet als bouwmateriaal in de infrastructuur

Composiet wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in de bouw- en infrawereld. Bijvoorbeeld in de bruggenbouw, de vliegtuig-of scheepsbouw (scheepsrompen), in windmolenbladen, in sluisdeuren en in brugconstructies. Hoewel hierbij van oudsher traditionele materialen als hout, beton en staal worden gebruikt, wint composiet momenteel terrein, vooral in composiet bruggen. Dit is waarom:

Bouwtechnische voordelen

  • Elementen zijn te produceren in elke mogelijke vorm (naar mal)
  • Snel veel productie mogelijk door groot verwerkingsgemak
  • Robuust
  • Het materiaal is vele malen lichter dan de ‘klassieke’ tegenhangers als beton en staal

Duurzaamheidsvoordelen

  • Onderhoudsvrij (corrosiewerend materiaal)
  • Lange levensduur van meer dan 100 jaar
  • Energiebesparend én materiaalbesparend productieproces: minder CO2-uitstoot en grondstofgebruik;
  • Volledig te recyclen tot kunststofkorrels, waarvan weer nieuwe objecten gemaakt kunnen worden

Composite Structures: de nieuwe bruggenbouwers

Met ons hybride engineerings- én aannemersbedrijf produceren en bouwen wij bruggen van composiet, voor alle mogelijke toepassingen: van fietsbrug, vlonderbrug, tot zwaar verkeersbrug. De toepassingen waar wij ons op richten: complete bruggen, brugdekken en leuningen.

Bruggen

Een brug van composiet staat synoniem voor duurzaamheid én circulariteit. De lichte en robuuste bruggen, van klassiek tot modern, zitten prijstechnisch nagenoeg op hetzelfde niveau als klassieke materialen.

Ga naar composiet bruggen

Brugdekken

Of u nu een brugdek wilt renoveren en vervangen door een composiet brugdek (met slijtlaag), of een complete brug wilt vervangen of bouwen, alles kan.

Ga naar composiet brugdek

Leuningen

Een composiet leuning van Composite Structures is voordelig en levert een gunstige EMVI-score. Goed te bewerken met diamantgereedschap en verkrijgbaar in iedere RAL-kleur.

Ga naar composiet leuning

Interesse in een bouwwerk van composiet?

Dankzij 30 jaar ervaring in de traditionele bruggenbouw, gecombineerd met 10 jaar expertise in composiet, profiteert u bij Composite Structures van de maximale kennis om uw composietbrug te laten ontwerpen én bouwen. Ook het toepassen van sensoring is hierbij een mogelijkheid. Interesse? Nodig ons uit aan tafel voor een verkennend gesprek.