Biobased bruggen

Composite Structures heeft een eigen biobased brug ontworpen: een duurzaam alternatief voor bruggen van 100% composiet. Deze biobased brug bestaat uit glasvezel en 100% biobased hars. We zetten onze kennis van bruggenbouw én biomaterialen graag in om de duurzaamheid van civieltechnische projecten naar een hoger niveau te tillen. We kunnen een complete biobased brug voor u realiseren, van engineering tot aan plaatsing van fundatie en wegenaansluiting.

De voordelen van een biocomposiet brug

Is duurzaamheid voor uw organisatie ook een belangrijk speerpunt? Dat kan haast niet anders, met het oog op de circulariteitsdoelen die het Rijk heeft gesteld voor 2030. Maar naast het duurzame karakter van de brug zijn er meer redenen om voor een biobased brug te kiezen. Het materiaal heeft de volgende voordelen:

  • Uitstekende mechanische eigenschappen
  • Corrodeert niet
  • Zeer licht in gewicht (tot 4 x lichter dan aluminium)
  • Uniek: Brandklasse B

Tot slot is het prijsniveau van de biobased brug vergelijkbaar met dat van een brug uit traditionele materialen. Benieuwd naar de prijzen? Bel ons.

Biobased brug

Materialen van de biobased brug

Onze biobased bruggen bestaan behalve uit glasvezel, uit het materiaal Duplicor®. Dit is een biocomposiet waarvan de hars geproduceerd is uit agrowaste, restafval uit de voedselindustrie. Daarnaast is het materiaal nog te ontleden tot een kern van PET-foam, van gerecyclede petflessen en oude kunststof verpakkingen.

Bekijk ook onze circulaire bruggen

kunststof brug voor voetgangers

10R model voor duurzaamheid

Onze biobased brug draagt op diverse manieren bij aan de 10R principes van circulariteit van het Utrecht Sustainability Institute. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Reduce: door hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen zoals agrowaste toe te passen, vermijden we het gebruik van fossiele grondstoffen.
  • Rethink: het ontwerp is geoptimaliseerd om met zo min mogelijk materialen de juiste draagkracht en sterkte te verkrijgen. We voorkomen ‘overdimensionering’.
  • Re-use: biocomposiet bruggen kunnen na behandeling weer volledig worden hergebruikt op een andere locatie.
  • Refurbish: door middel van sensoring meten we de schade of overbelasting aan een brug. Om deze weer aan de veiligheidseisen te laten voldoen, gebruiken we vervolgens zo min mogelijk materiaal.
  • Recycle: de grondstof is weer terug te brengen tot granulaat, en hiermee kunnen we opnieuw bio based bruggen bouwen.

Continue monitoring door middel van sensoring

Een nieuw materiaal brengt onzekerheid met zich mee. Wij mogen dan wel overtuigd zijn van de kwaliteit en de duurzaamheid van onze biobased bruggen, dat wil niet zeggen dat u het al bent. Om uw twijfels over het materiaal weg te nemen, kunnen wij de biocomposietbrug optioneel voorzien van sensoring, waarmee de draagkracht en staat van dienst van de brug continu doorgemeten wordt. Zo weet u op elk moment hoe de brug ervoor staat en hoe lang hij nog mee kan.

Meer weten over onze biobased bruggen? Neem contact op!

Heeft u vragen of twijfels over onze biobased bruggen? Of wilt u weten op welke manier biocomposiet in uw brugwerk verwerkt zou kunnen worden? Bel ons. Dan verkennen we samen wat we voor uw project kunnen betekenen.