Berkel en Rodenrijs

3D geprinte brug Berkel en Rodenrijs

Op 28 oktober 2021 plaatste Aannemersbedrijf Damsteegt in opdracht van de gemeente Lansingerland de grootste 3D geprinte gerecyclede composiet brug. Composite Structures leverde hieraan een bijdrage door de productie van de liggers en de monitoring van de brug. Ook bij het brugdek was Composite Structures betrokken onder de naam SPARC.

Circulaire kunststof liggers

De door Composite Structures geproduceerde liggers zijn volledig circulair. Ze zijn gemaakt van thermo hardend composiet. Dit is gerecycled  van oude NS treincoupes en windmolenbladen. Na gebruik bij de huidige brug kunnen de composiet liggers hoogwaardig hergebruikt worden in een andere brug. Als dit niet mogelijk is kan het materiaal opnieuw gebruikt worden in andere liggers, damwanden of dekdelen.

 

Monitoring

In samenwerking met Floepp zijn er sensoren in de brug geplaatst waardoor het mogelijk is om het gedrag van de brug te monitoren. De sensoren geven een live beeld van de brug en laten zien wanneer er onderhoud nodig is. Monitoring is belangrijk bij nieuwe materialen, omdat op deze manier de theoretische gegevens gevalideerd kunnen worden.

Feiten & cijfers

Plaats
Opdrachtgever
  • Aannemersbedrijf Damsteegt
Werkzaamheden
  • Brug liggers
  • monitoring
Afmetingen
  • 6 x 13
  • 5 meter

SPARC

SPARC is een startup opgericht door Aannemersbedrijf Damsteegt, 10XL en Composite Structures. Met SPARC printen we circulaire bruggen van kunststof afval. De komende jaren ontwikkelen we verschillende brugstandaarden waarbij het productieproces volledig geautomatiseerd wordt. We beginnen met kleinere bruggen met een afmeting van maximaal 6 x 13,5 meter.

Meer lezen over circulaire en 3D geprinte composiet bruggen? Bekijk ons blog.