Prijsstijging bouwmaterialen: composiet als duurzaam alternatief

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voelt iedereen in zijn portemonnee. Dit komt vooral door de gestegen energieprijzen en aanvoerproblemen vanuit Rusland en Oekraïne. Onder andere de bouw en industrie lijden hieronder, en dat terwijl ze nog niet zijn hersteld van de eerdere klap van de coronacrisis. De prijsstijgingen van bouwmaterialen betekenen een kans voor de markt om naar alternatieven te kijken, zoals composiet.

Prijsstijging staal en aanverwante materialen

Rusland is een van de grootste producenten van grondstoffen als ijzererts, staal en allerlei soorten metalen. Dit heeft financiële gevolgen voor u:

  • De staalindex is verdubbeld t.o.v. 2020. Hierbij is de wekelijkse fluctuerende energietoeslag op conserveringen (coatings) nog niet opgeteld.
  • De spotprijs van ijzererts was in maart 2022 al met ongeveer 35% gestegen naar ongeveer $160 per ton. De prijs blijft inmiddels fluctueren.
  • Ook Nikkel, een grondstof voor RVS, is dit jaar flink duurder geworden. Al lijkt het prijsniveau zich te herstellen, is dit nog altijd duidelijk merkbaar.

Behalve de prijsstijgingen door schaarste, is er ook nog sprake van een importheffing op bepaalde Russische producten. De sancties hebben effect op uw inkoopmogelijkheden voor producten waar bijvoorbeeld ijzer en staal in is verwerkt.

Alternatief bouwmateriaal: hout

Al langere tijd is hout aan een opmars bezig als grondstof – een duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Maar ook de houtsector is ook afhankelijk van verschillende externe factoren. Zo brengen plagen in het hout problemen teweeg en kunnen slechte ecologische omstandigheden roet in het eten gooien.

Alternatief bouwmateriaal: composiet

Een ander alternatief dat aan populariteit wint is composiet. Dit circulaire materiaal zit momenteel op een vergelijkbaar prijsniveau als veel traditionele bouwmaterialen. Het materiaal bestaat uit glasvezel en een kunsthars, waarmee het product op een mal gemaakt wordt. Met composiet zal uw project een gunstige EMVI-score hebben. Verdere voordelen van dit materiaal:

  • Licht gewicht, dus weinig CO2-uitstoot
  • Besparing in fundering
  • Composiet bruggen hebben een levensduur van minstens 100 jaar

Lees meer over de voordelen van composiet.

Gunstige prijzen composiet: hoe zit dat?

Hoe kan het dat de prijzen van composiet als (relatief) nieuw materiaal gunstig uit de bus komen ten opzichte van de traditionelere materialen? Er zijn enkele factoren die de prijs van composiet drukken en/of stabieler maken in vergelijking met staal, beton of hout:

  • Omdat we licht construeren hebben we relatief minder materiaal nodig;
  • We minimaliseren energiegebruik tijdens het productieproces, aanleg- en gebruiksfase.

Kiest u voor biobased composiet, dan gaan we zelfs nog een stapje verder. We gebruiken dan voor het grootste deel natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Zo vermijden we het gebruik van fossiele grondstoffen.

Composiet specialist voor de infra: Composite Structures

Composite Structures is dé specialist voor composietbruggen in Nederland. Daarbij houden we van innovatie: we zijn in Europa de absolute koploper op het gebied van circulaire composiet voetgangersbruggen en loopbruggen.
Met ons ervaren civieltechnische aannemersteam zijn we uw volledige partner: van ontwerp, realisatie tot en met de fundaties en de wegaansluiting. Ook het toepassen van sensoring is hierbij een mogelijkheid. Interesse? Nodig ons uit aan tafel voor een verkennend gesprek.