Hoe duurzaam is composiet als bouwmateriaal?

Composiet is een duurzaam bouwmateriaal. Het heeft een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele bouwmaterialen als beton en staal en is bovendien recyclebaar. We gebruiken bij onze composietbruggen naast fossiele grondstoffen ook biobased grondstoffen, waarbij we rekening houden met een zo laag mogelijk energieverbruik. Wat er op het gebied van duurzaamheid en recycling precies mogelijk is bij dit materiaal, hangt af van de samenstelling. In deze blog gaan we in op de verschillende innovatieve manieren om composiet op een duurzame manier te gebruiken, bij het bouwen van onze composiet bruggen.

duurzaamheid composietbrug

Recyclen van thermohardend composiet

Thermohardend composiet, ook wel thermoset, is te recyclen. Het materiaal wordt simpelweg verkleind tot snippers of vlokken, die als recyclaat opnieuw kunnen worden ingezet. Een voorbeeld van een project met gerecycled composiet: de fietsbrug die we realiseerden in Berkel en Rodenrijs. als onderdeel van de fietsroute tussen Rotterdam en Zoetermeer. De kern van de brugliggers is gemaakt van gerecycled composiet.
Meerdere innovatieve partijen zijn bezig om het proces van terugwinning van grondstoffen uit de composiet nóg duurzamer te maken. Zo is de Circular Recyling Company met behulp van een energiezuinig proces in staat om uit bijvoorbeeld versleten windmolenwieken, de glas- en koolstofvezel terug te winnen. Ook verkrijgen ze hier olie uit. Die kan vervolgens weer worden gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststof. Een mooi voorbeeld van het circulaire gebruik van composiet.

Recyclen en 3d printen van thermoplastisch composiet

Thermoplastisch composiet is eenvoudig te verwerken doordat het thermisch vervormbaar is, waardoor het materiaal dus een enorme vormvrijheid biedt. Ideaal voor de architectonisch complexere vormen. Wij gebruiken thermoplastisch composiet in onze 3d-printer, waarmee we inmiddels 2 brugprojecten hebben gerealiseerd. In een week tijd wordt er van de thermoplast een complete brug geprint. De onderstaande eigenschappen maken het 3d printen van thermoplastisch composiet duurzaam:

  • Energiezuinig productieproces. We gebruiken maar weinig elektriciteit;
  • Er gaat geen materiaal verloren. Aan het einde van de levensduur van het product is van exact dezelfde hoeveelheid materiaal weer een identiek product te produceren;
  • Eindeloos recyclebaar. De grondstoffen behouden hun eigenschappen bij het opnieuw opwarmen. Het materiaal is dus eindeloos te recyclen en daarmee volledig circulair.


Meer weten over onze 3d geprinte bruggen?

Ga naar brugprinten.nl

Duurzaam composiet met biobased hars

Een mooie innovatie van de fabrikant Holland Composites: biobased composiet. Het zogenaamde ‘Duplicor’ dat wij gebruiken in onze bruggen is een thermoset composiet bestaand uit glasvezel met hars gemaakt van agrarisch afval. Voor een gemiddeld composietmateriaal wordt 50-50 glasvezel en hars gebruikt; dat betekent dus dat het eindproduct voor de helft uit landbouwafval bestaat! Het biocomposiet is niet alleen duurzaam en hernieuwbaar, het heeft ook een bewezen 2-6x lagere CO2-uitstoot dan gangbare materialen. Het biologische materiaal is daarnaast uitstekend brandwerend. Het blijkt nog een uitdaging om ook de glasvezels terug te winnen uit dit biocomposiet; de technieken hiervoor zijn nog volop in ontwikkeling. Wel kunnen we het materiaal terugbrengen tot granulaat; zo produceren we eenvoudig weer nieuwe bruggen van hetzelfde uitgangsmateriaal. 

Duurzame, circulaire composietbruggen: de mogelijkheden

Kiest u voor duurzaam? Wij engineeren én realiseren onze circulaire bruggen in 2 verschillende samenstellingen:

Beide typen duurzame bruggen worden in overleg met u op maat ontworpen en geproduceerd. Ook de realisatie op locatie kunnen wij uit handen nemen.

 Heeft u interesse in een samenwerking of wilt u meer weten? Neem contact met ons op!